Akupunktur

Akupunktur har använts i traditionell kinesisk medicin under mycket lång tid. Kineserna beskriver livskraften som Qi (”chi”). När vi blir sjuka eller har ont uppstår en obalans i vårt energiflöde. Med nålbehandling utjämnas flödet vilket lindrar smärta och främjar hälsa.

Som akupunktör använder jag engångsnålar som placeras i utvalda akupunkturpunkter på kroppen (nålarna är mycket tunna och känns oftast inte alls). Akupunkturnålarna stimulerar vävnad och nerver och frigör endorfin som är kroppens eget hormon för smärtlindring.

Kroppen är indelad i tolv huvudmeridianer som transporterar energiflödet – sex yinmeridianer på framsidan och sex yangmeridianer på  baksidan. Meridianerna är kopplade till olika organ – hjärta, lungor, njurar, tarmar, urinblåsa etc – men påverkar även till exempel nervsystem, lymfsystem och immunsystem.

När energin inte flödar fritt i kroppens meridianer uppstår blockeringar som leder till spänningar, stelhet och smärta. Genom att kombinera akupunktur med massage och naprapati samt bindvävsbehandling går det att komma åt problemet både utifrån och inifrån och hjälpa kroppen till självläkning.

Behandlingen hos Sandra har varit helt fantastisk, från början till slut. Jag hade haft ont i mina axlar i nästan två års tid innan mitt första besök. Sandra lyckades, med en underbar blandning av uppriktig omtanke och stort professionellt kunnande, få mig att känna att besvären skulle kunna lindras. Kombinationen av massage och akupunktur samt genomgång av var i axlarna smärtan satt och övningar som jag kunde ta med mig hem passade mig perfekt.

Sakta men säkert ökade min muskelkännedom och jag kände mig inte alls lika hopplöst utelämnad när smärtan var som värst. Istället kunde jag med hjälp av de övningar och verktyg som Sandra gett mig känna var axlarnas avslappningslägen “egentligen” satt och jag fick större kontroll över smärtan.

Jag har fortfarande ont ibland, speciellt vid stress eller långa arbetspass framför datorn. Men jag vet hur jag ska göra för att lindra den och vilka positioner som är bra att arbeta i. Det tar bort stora delar av stressen och lindrar ytterligare. Överlag skulle jag säga att jag fått en ca 70% smärtlindring och det är till största del Sandras förtjänst.

Julius

Manusförfattare