Bindvävsbehandling

Bindväven (fascia) är en elastisk vävnad innanför huden som formar kroppen och har en sammanhållande funktion. Den är uppbyggd av segt kollagen och elastiskt elastin och bindvävstrådarna bildar senor, ligament och blodkärlens väggar. Figuren på bilden till höger är en modell av hur fascian är uppbyggd.

En smidig bindväv gör att kroppens muskler behöver arbeta mindre och risken för skador relaterade till muskler och ligament minskar. Den får hela kroppen att kännas spänstig.

Stress, monotont och felaktigt rörelsemönster, åldrande och gamla skador påverkar bindväven negativt. Den tappar sin elasticitet och om den klumpar ihop sig försämras cirkulationen och vävnaden kan kännas knutig och knölig. Är du stel, svullen och trött eller känner en strålande smärta beror det ofta på att bindväven inte mår bra.

Under en bindvävsbehandling använder jag en djupare, mer riktad massage. Tempot är något långsammare och med hjälp av fingrarna rätar jag ut bindvävstrådarna och driver bort överflödig vätska. Med silikonkoppar lyfter jag huden och bindväven och genom att dra en ”Fascia Tool” över stela och svullna områden mjukas de upp igen. Kinesiotejp lyfter upp huden/bindväven och hjälper till att aktivera kroppens egen läkningsprocess.

Ofta kombinerar jag bindvävsbehandlingen med massage och naprapati. Och med akupunktur går det att komma åt problemet även inifrån vilket hjälper kroppen till snabbare självläkning.

Här kan du läsa en artikel om bindvävsbehandling i Aftonbladet Plus.

Som frilansande skribent blir det ofta långa timmar framför datorn. Går sedan många år tillbaka regelbundet på massage. Det har blivit mitt sätt att avsluta arbetsveckan. Bindvävsbehandlingen har lärt mig mycket om hur kroppen fungerar. Den är något jag inte vill vara utan. Dessutom är Sandra fena på att se var problemet sitter. Maria

Copywriter & Journalist